Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Hiša izročila

Domov / Aktivnosti

Hiša izročila

Lan

"Lan", foto: arhiv Hiše izročila

Edinstveni model prenosa starih znanj od starejših nosilcev dediščine na mlade so v Hiši izročila razvili s pomočjo donacije EEA projektu V istem čolnu – mladi čuvarji izročila 2014-16.

Terenske raziskave in procese dela so dokumentirali v Skrinji znanja regije, od koder črpajo veščine starih človeških dejavnosti Notranjske in navdih za nove produkte in storitve. Predvsem pa ohranjajo dediščino stoletij v živi funkciji , da se vez s tradicijo ne prekine. Podali so predlog za vpis drevaka, tradicionalnega čolna Cerkniškega jezera in porečja Ljubljanice, in nosilca dediščine Toneta Lovka, zadnjega aktivnega čolnarja, v nacionalni register dediščine človeštva pri Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije.

V Hiši izročila lahko naročite: predavanja o nesnovni kulturni dediščini, rokodelske delavnice, izvirne izdelke za vaše podjetje, ogled vseh štirih postopkov lanarstva in lokacijo prve destilarne na Slovenskem iz 1894. leta.

Več o ponudbi aktivnosti, ki se jih lahko udeležite v Hiši izročila, najdete na tej povezavi.

 

Aktivnosti v Hiši izročila
 • Drevak

  Oglejte si delavnico, v kateri poteka izdelava tradicionalnega čolna Cerkniškega jezera. Drevak pa lahko tudi najamete in se v spremstvu vodnika z njim zapeljete po jezerski gladini.

 • Lanarstvo

  Kako iz lanenega semena pridemo do platna? V Hiši izročila boste priča celotnemu tradicionalnemu postopku – od setve, žetve, pa do tkanja. V različnih letnih časih bodo za vas pripravili sezonske delavnice.

 • Kovaštvo

  Včasih je imela skoraj vsaka vas svojega kovača, ki je izdeloval orodje in žeblje po meri. V kovačiji Hiše izročila še vedno izdelujejo posebne žeblje za izdelavo drevaka, pa tudi druge izdelke. V kovaštvu se lahko preizkusite tudi sami.

 • Oljarna

  V Dolenji vasi je stala prva destilarna eteričnih olj na Slovenskem. Eterično olje jelke so v njej proizvajali vse do osemdesetih let prejšnjega stoletja. V Hiši izročila boste lahko izvedeli več o samem postopku in si eterično olje pridobili tudi sami.

 • Ljudska glasba in pripovedovanje

  Notranjski ljudski pevci, godci in pripovedovalci so skozi čas razvili bogato ustno izročilo. Ljoba Jenče že desetletja skrbi, da to ne utone v pozabo in skrbi, da se ljudska glasba in pripovedke še naprej ohranjajo iz roda v rod. Če vas tovrstna tematika zanima, vam jo bo ga. Jenče z veseljem predstavila.

Oglejte si tudi

Center za obiskovalce Cerkniško jezero

Pohodništvo

Živa maketa Cerkniškega jezera v Muzeju Cerkniškega jezera Jezerski hram

Muzej Jezerski hram