Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Ogled Križne jame

Domov / Aktivnosti

Ogled Križne jame

Prevrnjen kapnik

"Prevrnjen kapnik", foto: Gašper Modic

Če vas mika veslanje po podzemnih jezerih, je Križna jama pravo mesto za vas. Ta kraška jama je svetovno znana po podzemnih jezerih s sigastimi pregradami in najdišču kosti jamskih medvedov. Jama odvaja vodo iz južnega roba Bloške planote proti vzhodnemu obrobju Cerkniškega polja.

Za začetni del jame so značilne velike dvorane. Drugi rovi so ponekod prekinjeni s sigastimi čoki ali skalami, ponvicami in manjšimi kapniki. Že po nekaj sto metrih v jami ni več svetlobe in obiskovalci nadaljujejo raziskovanje s pomočjo ročnih svetilk. Čaka jih ogled izjemne zanimivosti - razstavljene kosti jamskih medvedov pritegnejo tako s svojo velikostjo kot tudi s številčnostjo. Pot se nadaljuje po rovu, ki odvaja vodo iz prvega jezera. Krajši, enourni ogled jame vključuje vožnjo s čolnom po prvem jezeru, ki ji sledi povratek nazaj po isti poti.

Če se boste odločili za daljši ogled, primeren za manjše skupine, boste od I. jezera nadaljevali pot preko skal do II. jezera. Na njegovi sredini se strop zniža in otežuje prehod v značilen vodni rov, kar hkrati označuje začetek nepozabnega popotovanja. Voda teče čez pregrade iz jezerca v jezerce. Pregrade, ki še vedno rastejo, gradi siga, ki se izloča iz dveh potokov. Voda zaliva na tleh stoječe kapnike in kapniške skupine, kar daje vtis, da rastejo iz vode (Beneški pristan, Piratska ladja, Orgle, Ris). Jezera so globoka celo do 6 m. V začetnem delu vodnega rova so jezera krajša, v zadnjem delu pa daljša. Potovanje se konča pri Kalvariji, dvorani, bogati s kapniki, kjer se jama deli na severni del – Blata, in severovzhodni del – Pisani rov. Po isti poti se vrnemo do izhoda.

Raziščite podzemlje!

Oglejte si tudi

Drobnovratnik (Leptodirus Hochenwartii)

Križna jama