Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Ogled Muzeja Cerkniškega jezera

Domov / Aktivnosti

Ogled Muzeja Cerkniškega jezera

Muzej Cerkniškega jezera Jezerski Hram se nahaja v vasici Dolenje Jezero in predstavlja kulturno-informacijsko doživljajsko središče. Obiskovalce Cerkniškega jezera seznanja z naravno in kulturno dediščino.

Muzej Cerkniškega jezera je že več kot 20 let sinonim za organizacijo, ki raziskuje, varuje in ozavešča o lepotah naravne in kulturne dediščine presihajočega Cerkniškega jezera. 

Muzej, kot interpretacijsko središče, svojim obiskovlacem nudi ogled:

žive makete Cerkniškega jezera

Osrednji tematski del predstavlja živa maketa Cerkniškega jezera, ki prikazuje geografski del cerkniške doline. Ob strokovni razlagi natančno spoznate delovanje vodnega sistema oziroma nastajanje in presihanje kraškega fenomena Cerkniškega jezera. Prikaz vodnega sistema na maketi spremljajo tonski posnetki življenja ob jezeru.

multimedijske predstavitve Cerkniškega jezera

Multimedijska predstavitev jezera v štirih letnih časih z naslovom "Jzeru je jzera nej", obiskovalcem ponudi vpogled v podobe jezera ter življenje ob jezeru skozi oči družine Kebe, ki z jezerom sobivajo že vse svoje življenje.

etnološkega parka Cerkniško polje

Etnološki park Cerkniško polje vključuje več 100 predmetov in prav toliko zgodb domačinov, ki so za življenje ob jezeru izoblikovali posebne pripomočke, kateri so jim pomagali preživeti. Tako je tu na ogled celotna oprema za star način ribolova, stare drsalke, žage za rezanje ledu.

spominske razstave prof. dr. Pavla Kunaverja

izročila izdelave drevaka

 Prav posebno mesto v muzeju ima jezerski čoln – Drevak. Predstavljena je delavnica z vsem starim orodjem, prikazan je način izdelave čolna, na ogled so tudi pravi drevaki, ki jih tu po starem še izdeluje Vekoslav Kebe.

Muzej predstavlja odlično izhodišče za nadaljnja raziskovanja jezera v naravi.

Urnik od 15. 10. 2023 do 15. 4. 2024:
Če si želite ogledati živo maketo Cerkniškega jezera, je potrebna predhodna najava, preko kontaktov navedenih spodaj. Možnost je vodenega ogleda tudi v angleškem, nemškem, italijanskem, francoskem in češkem jeziku. Najave sprejemajo za minimalno 10 oseb.

Kontakt:
W: www.jezerski-hram.si
T: +386 41 561 870
E-mail: jezerski.hram@siol.net

Toplo vabljeni na odkrivanje skrivnosti presihajočega Cerkniškega jezera!

 

Oglejte si tudi

Center za obiskovalce Cerkniško jezero

Pohodništvo

Hiša izročila