Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Opazovanje medvedov

Domov / Aktivnosti

Opazovanje medvedov

Opazovanje medvedov v mistični deželi Cerkniškega jezera

"Opazovanje medvedov v mistični deželi Cerkniškega jezera", foto: Miha Mlakar

Notranjska je dom vsem trem velikim zverem, ki prebivajo v našem okolju – volku, risu in medvedu.

Populacija rjavega medveda (Ursus arctos) je v Sloveniji stabilna. V letu 2020 je ocena števila medvedov znašala 990 osebkov. Običajno so samotarske in ne teritorialne živali, zato jih na istem območju pogosto živi več. V Sloveniji največ medvedov prebiva prav na Notranjskem in Kočevskem, v neokrnjenih prostranih gozdovih.

Z doživetjem Opazovanje medveda želimo približati in predstaviti rjavega medveda kot karizmatičnega velikega plenilca, pomembno naravno dediščino ter del neokrnjene narave in nepogrešljivi del ekosistema. To doživetje vam omogoča, da medveda z varnega zavetja opazovalnice spoznate, si ogledate in tudi fotografirate.

O doživetju Opazovanje medvedov:
Obiskovalci se v spremstvu lovca, v pozno popoldanskih urah, odpravijo do ene izmed opazovalnic. Nekatere opazovalnice so opremljene s kamerami za opazovanje divjih živali, tako da lovci lahko vidijo kje se medvedje najpogosteje zadržujejo in kako se obnašajo. Na podlagi tega tudi izberejo najbolj primerno opazovalnico. Potem obiskovalci v popolni tišini sedijo na preži in čakajo, da se kosmatinec odpravi mimo njih. Ker ima medved večinoma vsak dan podobno rutino in je na prostor ob opazovalnici navajen, je velika verjetnost, da ga bodo uzrli. Če le niso preglasni…

Cene za doživetje Opazovanja medvedov v letu 2024 zanašajo:
1 oseba: 230,00 €
2 osebi: 230,00 €
3 osebe: 310,00 €
4 osebe: 390,00 €
otroci (do 15 let): 85,00 €

 Doživetje se izvaja med aprilom in septembrom. Najbolj priporočljivo je med majem in avgustom, ko so dnevi najdaljši in je verjetnost, da bo opazovanje uspešno, največja.

Pri doživetju je potrebno poudariti, da gre za prostoživeče divje živali, zato vam nihče ne more zagotoviti, da bo opazovanje uspešno. Delež uspešnih opazovanj se razlikuje iz leta v leto, saj je odvisno od vremena, drugih obiskovalcev gozda, predvsem pa od gozdnega obroda (več kot imajo medvedi hrane v gozdu, manjša verjetnost je, da bodo prišli do opazovalnice in obratno). Če je verjetnost, da bi bilo opazovanje medveda uspešno, premajhna, opazovanje odsvetujemo oziroma ga ne izvajamo.

Foto: Žan Črnigoj, LD Grahovo

 

Prijava na doživetje Opazovanje medvedov

Oglejte si tudi

Opazovanje ptic

Center za obiskovalce Cerkniško jezero

Rjavi medved (Ursus arctos)