Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Opazovanje ptic

Domov / Aktivnosti

Opazovanje ptic

Opazovanje ptic na Cerkniškem jezeru

"Opazovanje ptic na Cerkniškem jezeru", foto: arhiv NRP

Cerkniško jezero predstavlja vročo točko za ornitologe in ostale opazovalce ptic, saj je bilo na tem območju opaženih več kot 300 vrst ptic, kar predstavlja dobro polovico vseh v Evropi živečih vrst, okrog 100 vrst pa tu tudi gnezdi.  Med njimi na primer belorepec, bobnarica, rjavovrati ponirek, škrlatec, črna štorklja, kostanjevka, rumena pastirica, bičja trstnica in trstni strnad.

Za bogato raznovrstnost ptic se lahko zahvalimo presihajočemu Cerkniškemu jezeru, saj je s svojo nenavadno naravo delovanja na območju 20 km2 razvilo množico habitatnih tipov. Na tem predelu lahko na primer najdemo trstišča, barja, mokrotne in suhe travnike, grmišča, jezero in gozdove.

Vaše opazovanje se bo začelo v ornitološki učilnici Jezerskega hrama v vasi Dolenje Jezero, kjer boste spoznali številne vrste ptic, njihove habitate ter selitvene poti. Sledi opazovanje v družbi ornitologa, ki vam bo pomagal pri prepoznavanju različnih vrst. Če nimate svojega daljnogleda, si ga boste lahko brez dodatnega doplačila izposodili pred začetkom sprehoda, bolj oddaljene lokacije pa bomo opazovali skozi spektiv/teleskop. Doživetje zaključite še s pregledom interaktivne table ptic Cerkniškega jezera, kjer lahko prisluhnete tudi oglašanju ptic, ki jih med samim ogledom na terenu morda niste uspeli ujeti, ali pa si njihovo pesem želite ponoviti.

Opazujte naš prav poseben košček sveta in se v družbi ornitologa podajte na vodeno doživetje opazovanja ptic Cerkniškega jezera.


Izberite si termin!

Izbrani termini v maju, juniju, oktobru in novembru!


 

Trajanje izleta: od 9:00 do 13:00 (4 h)
Zbirno mesto: Center za obiskovalce Cerkniško jezero
Vodnika: Anže Škoberne (predsednik Notranjske sekcije DOPPS), Kristina Kebe (Zavod Jezerski hram, članica DOPPS). 
Potrebna oprema: pohodni čevlji, primerna oblačila, pijača, malica,
Priporočljiv je tudi lasten daljnogled; Notranjski park omogoča izposojo daljnogleda (vključeno v ceno doživetja). 
Primerno: za vse starejše od 6 let
Cena:
- 15,00 € na osebo
- 8,00 € za otroke do vključno 15. leta


Prijava na opazovanje ptic

Oglejte si tudi

Center za obiskovalce Cerkniško jezero

Pohodništvo

Opazovanje medvedov