Rezultati iskanja
Puščica v desno Puščica v levo
Pohodništvo

Domov / Aktivnosti

Pohodništvo

foto: Anja Turšič

Planinski vrhovi s čudovitimi razgledi, sprehodi ob jezeru in potočkih ali pa izobraževalne učne poti. Notranjski park s svojimi znamenitostmi in razgibano geološko zgradbo ponuja obilo različnih možnosti za pohode vseh vrst.

Lahko se podate na enega izmed planinskih vrhov – Slivnica, Veliki Javornik, Špičasto Stražišče in Križna Gora. Najbolj zagrizeni se podajo kar na Notranjsko transverzalo in osvojijo vse štiri naenkrat.

Tisti, ki so jim bolj pri srcu krajši sprehodi po idilični naravi, se bodo bolj zabavali na kateri od naravoslovnih učnih poti. Najkrajša je Čebelarska učna pot, na kateri si boste ogledali različne panje, ob prisotnosti vodnika pa lahko tudi uživali v degustaciji izdelkov iz medu. Najslavnejša je tista skozi Rakov Škocjan, na kateri si boste ogledali vse najpomembnejše naravne in kulturne zanimivosti te slikovite udorne doline, čudovit primer povezanosti naravne in kulturne dediščine pa je naravoslovna učna pot Menišija ob vasi Dobec.

Seveda nismo pozabili na daljše pohode – z Rakeka do Rakovega Škocjana vodi Kunaverjeva pot, ob Cerkniškem jezeru pa pot od Šteberka do Karlovca, speljana po poti legende o nastanku Cerkniškega jezera. Jezero ponuja mnogo možnosti tudi v poletnem času - ko presahne, se namreč odpre slikovit prostor za sprehode po suhem jezerskem dnu.

POHODNIŠKE POTI
 • Okrog jezera 1 (10 km)

  foto: Anja Turšič

  Od Dolenjega Jezera čez Ribiški kot, ob vznožju Javornikov do Dolenje vasi ter nazaj na izhodišče. Sprehod mimo ostankov gradu Karlovec in razglednih točk na Slivnico ter Cerkniško jezero.

  Zemljevid

  izhodišče:  Dolenje Jezero
  dolžina: 10 km 
  trajanje: 2 h 
  zahtevnost: Lahek sprehod po položni makadamski cesti
 • Okrog jezera 2 (12 km)

  foto: Anja Turšič

  12 kilometrska pot vodi od Dolenjega Jezera tik ob Cerkniškem jezeru skozi vas Otok in ob vznožju Javornikov nazaj na izhodišče. Po trasi poteka tudi vsakoletni tek ob Cerkniškem jezeru.

  Izhodišče: Dolenje Jezero
  dolžina: 12 km
  trajanje: 2,5 h
  zahtevnost: lahek sprehod po položni makadamski cesti
 • Okrog jezera 3 (18 km)

  foto: Petra Kovačič Jernejčič

  Daljši pohod ob Cerkniškem jezeru skozi vas Otok, nato ob Javornikih mimo ruševin karlovškega gradu in razgledne točke do Dolenje vasi ter nazaj na izhodišče ob Dolenjem Jezeru.

  izhodišče:  Dolenje Jezero
  dolžina: 18 km 
  trajanje: 3,5 h 
  zahtevnost:  Daljši pohod po nezahtevni položni makadamski cesti
 • Slivnica

  Na 1114 m visoko Slivnico vodi več poti, označeni planinski poti sta iz Cerknice in Grahovega. Prelep razgled na Cerkniško jezero in okolico, ki ga ponuja gora čarovnic, več kot poplača tistih 500 metrov višinske razlike, ki jih popotnik opravi na nezahtevni planinski poti.

  izhodišče: Cerknica / Grahovo
  nadmorska višina: 1114 m 
  trajanje vzpona: 1,5 h 
  zahtevnost: nezahtevna markirana planinska pot
 • Veliki Javornik

  foto: Jošt Stergaršek

  Veliki Javornik je najvišji vrh na območju Notranjskega parka. Na vrh vodita markirani poti iz Dolenje vasi in Rakovega Škocjana. Ker pot vodi skozi gozd, se vzpona lahko lotite tudi v toplejšem vremenu, saj ne boste toliko izpostavljeni sončnim žarkom kot na primer na Slivnici.

  izhodišče: Dolenja vas / Rakov Škocjan 
  nadmorska višina: 1269 m 
  trajanje vzpona: 2 h 
  zahtevnost: nezahtevna markirana planinska pot
 • Špičasto Stražišče (Špička)
  Pot na Špičko

  "Pot na Špičko", foto: Janez Košir

  Res ni težko ugotoviti, zakaj se vrh severno od Begunj imenuje »Špička«. Že od daleč namreč lahko vidimo, kako se zašiljeno dviga z Meniševske planote. Poti na Špičko je več, markirana vodi iz Begunj, vrh pa ponuja lep razgled na Slivnico in okoliške hribe ter vasi.

  izhodišče:  Begunje pri Cerknici
  nadmorska višina: 955 m 
  trajanje vzpona:  1 h
  zahtevnost: nezahtevna markirana planinska pot 
 • Notranjska transverzala

  foto: Marko Cvetko

  Kondicijsko dobro pripravljeni navdušenci nad pohodništvom se lahko odpravite kar na Notranjsko planinsko transverzalo – eno ali dvodnevni pohod, na katerem je Cerkniško jezero mogoče obkrožiti prek štirih vrhov – Velikega Javornika, Križne Gore, Slivnice in Špičke. Podvig velja za kraljevsko preizkušnjo planinarjenja na Notranjskem.

  izhodišče: Cerknica (lahko tudi Begunje ali Dolenja vas) 
  Nadmorske višine: 1269 m (Veliki Javornik); 856 m (Križna gora); 1114 m (Slivnica); 955 m (Špičasto Stražišče) 
  trajanje: (vsaj) 1 dan 
  zahtevnost: tehnično nezahtevna, kondicijsko pa zelo zahtevna markirana planinska pot
 • Ob izvirih Cerkniškega jezera (Po Jankovih stopinjah)

  foto: Jošt Stergaršek

  Pohod ob manj znanih kraških izvirih Cerkniškega jezera, ki se nahajajo na jugozahodnem delu Cerkniškega polja. Vsako leto je po tej poti tudi organiziran skupinski pohod »po Jankovih stopinjah«.

  izhodišče: Laze pri Gorenjem Jezeru 
  dolžina:  
  trajanje: 2 h 
  zahtevnost: nezahtevna pot, primerna za vsakogar
 • Kunaverjeva pot

  foto: Turistično društvo Rakek

  Markirana Kunaverjeva pohodniška pot vodi od železniške postaje Rakek, preko Rakovškega polja skozi lepe jelovo bukove gozdove do Rakovega Škocjana, kjer se naveže na obstoječo učno pot po celotni dolini Rakovega Škocjana.

  izhodišče:  Rakek (železniška postaja)
  dolžina:  
  trajanje:  3 h
  zahtevnost: nezahtevna označena pot 
 • Maistrov pohod

  foto: PGD Unec

  Pot po poteh generala Rudolfa Maistra, ki je svoje zadnje dni preživel na Uncu, vodi od gasilnega doma Unec preko Hribc, mimo Unške koliševke, razvalin Planinskega gradu in Starega gradu nazaj na izhodišče. Organiziran skupinski pohod po tej poti, pa tudi Maistrov tek, potekata v začetku aprila.

  izhodišče: Unec (gasilski dom)
  dolžina: 8 ali 12 km 
  trajanje:  
  zahtevnost: nezahtevna pot 
 • Od Šteberka do Karlovca

  foto: Anja Turšič

  Označena trasa po poteh legende o nastanku Cerkniškega jezera od Šteberškega do Karlovškega gradu ves čas poteka ob jezeru. Ker pot ni krožna, se je priporočljivo udeležiti vsakoletnega tradicionalnega organiziranega skupinskega pohoda ali teka, saj je takrat na voljo tudi avtobusni prevoz na izhodišče. Pohod poteka v septembru, tek pa v juniju.

  izhodišče:  Grad Šteberk (Lipsenj)
  cilj:  Grad Karlovec (Dolenja vas)
  dolžina:  21 km
  trajanje: 5 h 
  zahtevnost: nezahtevna, a dolga pot
 • Po soteski Iške

  foto: Marko Cvetko

  Soteska Iške leži na skrajnem severnem delu Notranjskega parka. Bogata je s slapovi, tolmuni in brzicami, ki se prebijajo proti Ljubljanskemu barju. Tu bodo na svoj račun prišli ljubitelji neokrnjene narave, ki jim ni težko dela poti opraviti kar po vodi.

 • Učna pot Rakov Škocjan

  Na učni poti s pomočjo informativnih tabel izvemo vse o Rakovem Škocjanu – v prvi vrsti o Velikem in Malem naravnem mostu, ki sta pravzaprav ostanka jamskega stropa. Rakov Škocjan je namreč nastal, ko se je zrušil strop kraške jame in tako je nastala slikovita udornica.

  izhodišče: Rakov Škocjan (parkirišče pri Malem naravnem mostu)
  dolžina: 6 km 
  trajanje: 3 h 
  zahtevnost: nezahtevna označena učna pot, polna zanimivosti 
 • Učna pot Menišija
  Dobška lokev s kapelico Lurške matere božje

  "Dobška lokev s kapelico Lurške matere božje", foto: Miha Jernejčič

  Učna pot je čudovit primer povezanosti naravne in kulturne dediščine, na kateri si boste ogledali slikovit vodnjak s kapelico, Gabrovško in Cvekarjevo jamo, izvir Brejnice, narcisno poljano, debelo jelko in še in še. Pot je markirana in opremljena z informativnimi tablami.

  izhodišče: Dobec
  dolžina: 3 km 
  trajanje: 2 h 
  zahtevnost: nezahtevna označena učna pot, polna zanimivosti  
 • Tematska pot Drvošec

  Tematska pot Drvošec poteka od požiralnikov Rešeto do mostu v Vratih pred vasjo Otok. Pot večinoma poteka skozi gozd in je s svojo dolžino 3.8 km (v eno smer) primerna za vsakogar, ki le pazi na primerno obutev.  Samo pot skozi neokrnjeno naravo Cerkniškega jezera popestrijo številne informacijske ali didaktične točke. Najdragocenejši pa so razgledi z opazovalnic Kuharca, Klejni vrh in s kar 10-metrskega stolpa Otočec, ki ponujajo pogled na izjemne razsežnosti tega kraškega pojava.

  Pot je označena s piktogramom ptice bobnarice, ki ji lahko sledite na oznakah na stebričkih tekom celotne poti. 

  IZHODIŠČE: Parkirišče Dolenje Jezero
  DOLŽINA POTI: 3,8 km (v eno smer)
  TRAJANJE POHODA: 3,5 – 4 h 
  ZAHTEVNOST: nezahtevna markirana pohodniška pot

   

   

   

Več informacij o pohodnih poteh

Oglejte si tudi

Kolesarski izleti

Cerkniško jezero

Rakov Škocjan