Rezultati iskanja

Domov / Obiskovanje / Aktivnosti / Pohodništvo

Od Šteberka do Karlovce

Od Šteberka do Karlovce

Označena trasa po poteh legende o nastanku Cerkniškega jezera od Šteberškega do Karlovškega gradu.

Izhodišče

Lipsenj

Dolžina

21 km

Vzponi

402 m

Spusti

422 m

Trajanje

6 h

Težavnost

Težka

Zemljevid poti

Višinski profil poti

Označena trasa po poteh legende o nastanku Cerkniškega jezera od Šteberškega do Karlovškega gradu ves čas poteka ob jezeru. Ker pot ni krožna, se je priporočljivo udeležiti vsakoletnega tradicionalnega organiziranega skupinskega pohoda ali teka, saj je takrat na voljo tudi avtobusni prevoz na izhodišče. Pohod poteka v septembru.

Pohod se prične v Podšteberku (uradno del vasi Lipsenj) pri ostankih Šteberškega gradu in nadaljuje po nekoč grajski poti, ki vodi mimo izvira Štebrščice oz. nekoliko kasneje Lipsenjščice proti cerkvi sv. Štefana. V križišču se prične vzpenjati na hrib nad Lipsenjem, na katerem je nekoč stala cerkev sv. Roka. S hriba se spusti navzdol do asfaltne ceste in nadaljuje čez vas Goričice. V vasi lahko vidimo okoli 200 let staro hišo s slamnato streho, ki priča o arhitekturi tistega časa. Po poti, ob kateri nas spremlja drevored hrušk, kmalu pridemo nad izvir potočka Goričice. Do Gornjega Jezera nas pot nato vodi skozi gozd in v lepem vremenu se nam pri prvi hiši ponudi lep razgled na Julijske Alpe. Na Gornjem Jezeru se pot usmeri proti vasi Laze. Med potjo do Laz prečkamo Stržen – jezersko reko, ki izvira v Obrhu in Cemunu (to sta glavna izvira, manjši je še Laški studenec). Ob poti raste biček, iz katerega lahko izdelamo prav prikupne »jezerske račke«. Nad vasjo Laze gremo po gozdni cesti dalje ob Cerkniškem jezeru. Po bližnjici, ki je na začetku lepo tlakovana s kamenjem, krenemo proti Otoku. Približujemo se neposrednemu robu Cerkniškega jezera, prav nad izvirom Tresenec, ki je dobil ime po mrzli vodi. Pot nas vodi skozi vas Otok, ki velja za edino otoško vas v državi. Ko prehodimo otok, pridemo do mostu, ki povezuje polotok Drvošec. Med potjo k Ribiškemu kotu se nam ponujajo najlepši razgledi po gladini Cerkniškega jezera proti Slivnici. V križišču poti v Ribiškem kotu se nam odpre pogled na še zadnji del jezera proti ponikalnicama Velika in Mala Karlovica, proti Dolenjemu Jezeru in neposredno na desni strani na nekdanji otok Gorica. Naša pot se nadaljuje po panoramski cesti pod vznožjem mogočnih javorniških gozdov. Na pečini pod cesto, tik pred križiščem gozdne ceste proti Dolenji vasi, ležijo še vidni temelji grajskega obzidja gradu Karlovec. Pečino obdaja širok obrambni jarek. Z grajske ploščadi gradu Karlovec se nam pogled odpre na ponikalnici Velika in Mala Karlovica. Pred Veliko Karlovico je postavljena zaščitna ograja za lovljenje naplavljenega lesa. Pot se nadaljuje proti Dolenji vasi, kjer levo pod Tržiščem (prazgodovinska naselbina) pridemo do prostorov društva Lovrenc, društva ljubiteljev narave, konj in tradicije iz Dolenje vasi.

Zemljevid vseh pohodniških poti v mistični deželi Cerkniškega jezera lahko kupite v Centru za obiskovalce Cerkniško jezero po ugodni ceni 2,00 €. Prehodite naš prav poseben košček sveta.

Upravljalec poti: Turistično društvo Cerkniško jezero