Rezultati iskanja

Domov / Obiskovanje / Aktivnosti / Pohodništvo

Pot Izvirov

Pot Izvirov

Pravljična Pot izvirov vas popelje do izvirov vode, ki polnijo čudežno Cerkniško jezero.

Izhodišče

Opazovalnica Malnšče

Dolžina

4 km

Vzponi

42 m

Spusti

42 m

Trajanje

1,5 h

Težavnost

Lahka

Zemljevid poti

Višinski profil poti

Ob tej štirikilometrski krožni pešpoti vas spremljajo table z zanimivimi informacijami o posameznih delih poti, rastlinah in živalih, ki jih boste lahko videli med sprehodom in nenazadnje o 14-ih kristalnih izvirih, ki polnijo Cerkniško jezero.

Tam na plano kot Obrh pride tudi reka sedmerih imen, ki že nekaj kilometrov kasneje postane Stržen in nato, ko zapusti Notranjski park, postane Rak, Pivka, Unica, vse dokler v Močilniku pri Vrhniki ne privre na svetlo kot Ljubljanica.

V prvem delu Poti izvirov stoji več kot 100 let staro drevo maklen, ki je zaradi visoke starosti in izjemne velikosti opredeljen kot naravna vrednota in zato zaščiten.

Tam so tudi ostanki črpališča vode, ki je vse do leta 2014 s pitno vodo oskrbovalo prebivalce Laz in Gorenjega Jezera, in sicer iz enega od izvirov Laškega Studenca, ki nikoli ne presahne.

Na izviru Obrh je nekoč stala žaga, za katero je leta 1883 izdelal načrt gospodar Oštirjeve kmetije. Vendar pa zaradi njegove prezgodnje smrti ni nikoli zaživela. Njegovi potomci doma še vedno hranijo načrt za žago.

Zemljevid vseh pohodniških poti v mistični deželi Cerkniškega jezera lahko kupite v Centru za obiskovalce Cerkniško jezero po ugodni ceni 2,00 €. Prehodite naš prav poseben košček sveta.

Pot je označena s piktogramom, ki mu lahko sledite na oznakah na stebričkih tekom celotne poti.