Rezultati iskanja
Kaj moram vedeti

Kaj moram vedeti

Polno Cerkniško jezero

"Polno Cerkniško jezero", foto: Jošt Stergaršek

Dobrodošli v Notranjskem parku.

Vstopate na zavarovano območje narave, med dragocene naravne bisere, na zemljo lokalnih prebivalcev, ki jo s skrbnim vzdrževanjem tesno povezani z njo ohranjajo že stoletja. Pomagajte ohraniti to lepoto tudi vi - s spoštljivim vedenjem in ravnanjem ter upoštevanjem oznak.

Parkirajte le na označenih mestih, vozil ne puščajte na njivah, travnikih in domačih dovozih, upoštevajte navodila redarske službe. Po makadamski poti oz. nasipu na Cerkniškem jezeru hodite po desni strani. Hodite in kolesarite le po urejenih in označenih poteh, drugod lahko namreč zmotite naravni življenjski cikel živalskih in rastlinskih prebivalcev parka. Vse, kar prinesete s seboj, tudi odnesite, naj za vami ne ostajajo odpadki. Če naletite na preveliko gnečo, se oglasite pri informatorju v novem Centru za obiskovalce Cerkniško jezero, ki vas bo usmeril na druge točke, kjer prav tako lahko doživite neokrnjeno naravo.

Sprostite se in uživajte.

              Želimo vam čudovito doživetje v mistični deželi Cerkniškega jezera!

 • Turistične informacije

  Dobrodošli v našem novem Centru za obiskovalce Cerkniško jezero.
  Dolenje Jezero 68
  1380 Cerknica

  Lokacija: https://g.page/r/CcERFgVWAfuNEBA 

   DELOVNI ČAS:

  Zimski obratovalni čas: od 1. oktobra do 31. marca
  Ponedeljek: zaprto
  Torek– petek: 10:00 - 17:00
  Sobota, nedelja, prazniki: 10:00–17:00

  Poletni obratovalni čas: od 1. aprila do 30. septembra
  Ponedeljek: zaprto
  Torek– petek: 9:00–17:00
  Sobota, nedelja, prazniki: 9:00–18:00

  ZAPRTO: 1. januar in 25. december

   

  Za vsa vprašanja in pomoč smo dosegljivi tudi prek elektronske pošte in telefona:
  E: tic@notranjski-park.si
  T: 031 668 223

 • Prometni režim

  Med 15. marcem in 15. novembrom ob nedeljah med 8:00 in 21:00 velja prepoved prometa z motornimi vozili med vasjo Dolenje Jezero in vasjo Otok. Izjema so prebivalci vasi Otok in lastniki zasebnih zemljišč na območju Cerkniškega jezera.

  Pešci in kolesarji, upoštevajte, da je cesta med Dolenjim Jezerom in Otokom namenjena tudi motornim vozilom, zato se držite desnega roba, gibajte se "v gosjem redu".

  Motorna vozila naj ostanejo na cestah. Vožnja po naravnem okolju je v Sloveniji z zakonom prepovedana.

  Parkirajte le na za to namenjenih mestih (označenih z znakom za parkirišče). Vozil ne puščajte na njivah, travnikih in domačih dovozih, upoštevajte navodila redarske službe. Večje plačljivo* parkirišče je ob koncu vasi Dolenje Jezero, kjer se tudi konča asfaltna cesta. Priporočamo vam, da se od tu naprej ob Cerkniškem jezeru odpravite peš ali s kolesom. Če so parkirna mesta na Dolenjem Jezeru zapolnjena, so na voljo parkirišča na drugih lokacijah v Cerknici in okolici. Iz Cerknice do Dolenjega Jezera vodi tudi nova kolesarska in peš pot, tako da se lahko do Cerkniškega jezera odpravite po njej.

  * Cene parkiranja na Parkirišču Jezero:

      • 1. oktober28. (29.) februar:
       • Vikendi in prazniki: 9:00–16:00
       • Avto: prva ura brezplačno, nato 2 eur/h
       • Avtodom: 5 eur/h
      1. marec–30. september
      • Vikendi in prazniki: 7:00–18:00
      • Avto: prva ura brezplačno, nato 2 eur/h
      • Avtodom: 5 eur/h

  Ob delovnikih je parkirišče brezplačno.

  Od konca vasi Dolenje Jezero v smeri proti vasi Otok je celoletna prepoved vožnje z avtobusi.

 • Javna parkirišča

  P1: Parkirišče Jezero* - 88 parkirnih mest + 2 avtobusa; koordinate: N 45.773523, E 14.357388

  P2: Parkirišče Sveti Janez (pri pokopališču)72 parkirnih mest; koordinate: N 45.790174, E 14.361380

  P3: Parkirišče pred Zdravstvenim domom Cerknica - 28 parkirnih mest; koordinate: N 45.791667, E 14.365579

  P4: Parkirišče Trikotnik (na začetku Cerknice, pri OŠ) - 84 parkirnih mest; koordinate: N 45.796394, E 14.355140

   

  * - Parkirišče Jezero je ob sobotah, nedeljah in praznikih plačljivo: 

     • 1. oktober28 (29). februar:
      • Vikendi in prazniki: 9:00–16:00
      • Avto: prva ura brezplačno, nato 2 eur/h
      • Avtodom: 5 eur/h
      1. marec–30. september
      • Vikendi in prazniki: 7:00–18:00
      • Avto: prva ura brezplačno, nato 2 eur/h
      • Avtodom: 5 eur/h

      • Ob delovnikih je parkiranje brezplačno.

      •  

  Parkirišča za avtodome so na voljo pri posameznih turističnih ponudnikih.

 • Plovbni režim

  Če imate svoje plovilo, ga s parkirišča prenesite do vode. Upoštevajte prometno signalizacijo, dostop do vode z avtomobilom običajno ni mogoč, razen izjemoma v obdobju, ko je jezero povsem poplavljeno.

  Plovbni režim

  Plovba je dovoljena na osrednjem območju, ko je vodostaj vode na merilni lati Dolenje Jezero višji od 150 cm. Gre za celotno območje na desni strani ceste Dolenje Jezero–Otok, če gledate iz smeri Dolenjega Jezera (Rešeto, Jamski zaliv) in območje med Vodonosom, navidezno črto, ki povezuje Slivnico in most pri Otoku ter območje Zadnjega kraja.

  Vodostaj

 • Smeti

  V Notranjskem parku smo gostje narave in tako kot v drugih zavarovanih območjih za seboj ne puščamo smeti. Na območju Cerkniškega jezera, ob pešpoteh in kolesarskih poteh ni smetnjakov, saj je težko zagotoviti dovolj redno praznjenje. Hkrati smo na območju divjih živali, ki bi lahko določene vrste odpadkov v smetnjakih zamenjale za svojo hrano.

  Smetnjaki so na vstopni točki (parkirišče ob koncu vasi Dolenje Jezero) in ob parkirišču pri pokopališču, zato obiskovalce naprošamo, da smeti iz naravnega okolja odnesejo s seboj in jih odvržejo tja.

 • Živalstvo in rastlinstvo

  Območje Notranjskega parka je območje zavarovane narave in ena od vročih točk slovenske in evropske biodiverzitete, zato se do živih bitij in nežive narave vedimo spoštljivo. Notranjski park je dom izjemnemu številu vrst organizmov, med njimi mnogim ogroženim ali zavarovanim.

  Živali ne motimo ali plašimo s kričanjem ali lovom. Opazujmo jih z očmi, ne z rokami, saj jih z neveščim ravnanjem lahko resno poškodujemo.

  Živih bitij ne odnašajmo iz njihovega življenjskega prostora. Cvetje opazujmo v naravi in rastlinam pustimo, da v naravi zaključijo svoj življenjski krog.

  Pri nabiranju gob, ribolovu in ostalih prostočasnih aktivnostih upoštevajmo pravila in s tem omogočimo tudi drugim obiskovalcem prijetno izkušnjo.

  Za varovanje živalskih in rastlinskih vrst ter njihovih habitatov se na območju parka izvaja naravovarstveni nadzor z videokamerami.

 • Mobilna aplikacija
  PRENESITE SI BREZPLAČNO MOBILNO APLIKACIJO TURIZEM NOTRANJSKA

 • Taborjenje, kampiranje, avtodomi

  Taborjenje in kampiranje je dovoljeno le na za to predvidenih mestih.

  Kampiranje in kurjenje ognja v naravi sta prepovedana.

  Po Odloku o parkiranju v Občini Cerknica (UL RS, št. 194/2020 z dne 23. 12 .2020) so na javnih površinah lahko parkirana bivalna vozila, počitniške prikolice, kombinirana vozila, prirejena za kampiranje ter lahki priklopniki med 7. in 23. uro.

  Prosimo vas, da se za prenočitve z avtodomom poslužujete uradnih PZA postajališč.

 • Pitna voda

  Voda je vir življenja, ki ga moramo ceniti in ohranjati. Zavedamo se, da je pitna voda dragocen vir, zato smo pozorni na njeno porabo.

  Za ohranjanje zadovoljive kakovosti življenja potrebujemo le približno 80 litrov pitne vode na dan. Vendar pa včasih porabimo več kot potrebujemo. Toda kljub temu smo ponosni, da lahko gostimo v okolju, kjer je voda izjemno čista in kakovostna.

  Privoščite to osvežujočo tekočino, ki je na voljo neposredno iz pitnika pred Centrom za obiskovalce Cerkniško jezero ali v samem Centru (vprašajte zaposlene za pomoč).