Rezultati iskanja
Kaj moram vedeti

Kaj moram vedeti

Dobrodošli v Notranjskem regijskem parku.

Ob obisku spoštujmo pravila parka, prometni režim,  navade oz. način življenja domačinov in zasebno lastnino. Odgovore na najpogostejša vprašanja pa najdete spodaj.

 • Turistične informacije

  Turistično informacijski center Notranjskega regijskega parka

  DELOVNI ČAS: 

  V letu 2020 smo zaradi epidemiološke situacije do septembra obratovali le na prostem. Ker vreme v jesenskih in zimskih mesecih tega ne dopušča več, je TIC do nadaljnjega zaprt!

  Za vsa vprašanja in pomoč smo dosegljivi prek elektronske pošte in telefona:

  M: tic@notranjski-park.si
  T: 031 668 223

 • Prometni režim

  Ob nedeljah med 8:00 in 21:00 velja prepoved prometa z motornimi vozili med vasjo Dolenje Jezero in vasjo Otok. Izjema so prebivalci vasi Otok in lastniki privatnih zemljišč na območju Cerkniškega jezera. Ta režim je v veljavi od aprila do oktobra.

  Pešci in kolesarji, upoštevajte, da je cesta med Dolenjim Jezerom in Otokom namenjena tudi motornim vozilom, zato se držite desnega roba.

  Parkirajte na za to namenjenih mestih (označenih z znakom za parkirišče). Večje brezplačno parkirišče je ob koncu vasi Dolenje Jezero, kjer se tudi konča asfaltna cesta. Priporočamo vam, da se od tu naprej ob Cerkniškem jezeru odpravite peš ali s kolesom.

  Motorna vozila naj ostanejo na cestah. Vožnja po naravnem okolju je v Sloveniji z zakonom prepovedana.

 • Plovbni režim

  Če imate svoje plovilo, ga s parkirišča prenesite do vode. Upoštevajte prometno signalizacijo, dostop do vode z avtomobilom običajno ni mogoč, razen izjemoma v obdobju, ko je jezero povsem poplavljeno.

  Plovbni režim

  Plovba je dovoljena na osrednjem območju, ko je vodostaj vode na merilni lati Dolenje Jezero višji od 150 cm. Gre za celotno območje na desni strani ceste Dolenje Jezero–Otok, če gledate iz smeri Dolenjega Jezera (Rešeto, Jamski zaliv) in območje med Vodonosom, navidezno črto, ki povezuje Slivnico in most pri Otoku ter območje Zadnjega kraja.

  Vodostaj

 • Smeti

  V Notranjskem parku smo gostje narave in tako kot v drugih zavarovanih območjih za seboj ne puščamo smeti. Na območju Cerkniškega jezera, ob pešpoteh in kolesarskih poteh ni smetnjakov, saj je težko zagotoviti dovolj redno praznjenje. Hkrati smo na območju divjih živali, ki bi lahko določene vrste odpadkov v smetnjakih zamenjale za svojo hrano.

  Smetnjaki so na vstopni točki (parkirišče ob koncu vasi Dolenje Jezero) in ob parkirišču pri pokopališču, zato obiskovalce naprošamo, da smeti iz naravnega okolja odnesejo s seboj in jih odvržejo tja.

 • Živalstvo in rastlinstvo

  Območje NRP je območje zavarovane narave in ena od vročih točk slovenske in evropske biodiverzitete, zato se do živih bitij in nežive narave vedimo spoštljivo. NRP je dom izjemnemu številu vrst organizmov, med njimi mnogim ogroženim ali zavarovanim.

  Živali ne motimo ali plašimo s kričanjem ali lovom. Opazujmo jih z očmi ne z rokami, saj jih z neveščim ravnanjem lahko resno poškodujemo.

  Živih bitij ne odnašajmo iz njihovega življenjskega prostora. Cvetje opazujmo v naravi in rastlinam pustimo, da v naravi zaključijo svoj življenjski krog.

  Pri nabiranju gob, ribolovu in ostalih prostočasnih aktivnostih upoštevajmo pravila in s tem omogočimo tudi drugim obiskovalcem prijetno izkušnjo.

 • SARS-CoV-2 priporočila

  Park obiskujte zdravi, brez znakov in simptomov akutne okužbe dihal (kot so na primer nahod, slabo počutje, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura, kašelj).

  Upoštevajte zadostno medosebno razdaljo, ki je najmanj 1,5 oz. 2 metra, tako pred informacijsko točko  kot na sprehodih, med kolesarjenjem, čolnarjenjem ali drugimi vodenimi aktivnostmi na območju parka.

  Upoštevajte pravilno higieno rok in kašlja.

  Ne dotikajte se obraza (oči, nosu in ust) z nečistimi/neumitimi rokami.

  Priporočljiva je uporaba obraznih mask v notranjih prostorih (sanitarije, gostinski lokali in bari).

  Različnih predmetov in površin se dotikajte v čim manjši meri (kolikor je nujno). Po stikih s površinami si obvezno razkužite roke.

 • Mobilna aplikacija
  PRENESITE SI BREZPLAČNO MOBILNO APLIKACIJO TURIZEM NOTRANJSKA

 • Taborjenje, kampiranje, avtodomi

  Taborjenje in kampiranje je dovoljeno le na za to predvidenih mestih.

  Kampiranje in kurjenje ognja v naravi sta prepovedana.

  Za prenočitev z avtodomom se poslužujte uradnih PZA postajališč. Izjemoma je dovoljena tudi prenočitev v avtodomu na javnem parkirišču Dolenje Jezero ali pri pokopališču v Cerknici, pri čemer pa lahko zasedete le en parkirni prostor. Postavljanje dodatnih miz, stolov, naprav za peko ipd. ob avtodomu na parkiriščih ni dovoljeno.